Iedereen kent ze wel: lijstjes met liedjes. De Top 2000 is een hele bekende, maar er zijn er meer. Lijstjes met het beste, het meest gedraaid of gekochte van een bepaald jaar. Lijstjes met winnaars van zangcompetities, zoals het Eurovisie Songfestival. Lijstjes met romantische liedjes of de niet te missen duetten. Lijstjes met toppers per genre. Lijstjes met…… vul maar aan. Naast al die algemene lijstjes zijn er bovendien de persoonlijke lijstjes. Met guilty pleasures. Of met liedjes die voor jou iets heel bijzonders betekenen.
Ook als zanger heb je zo je voorkeuren, zeker als het gaat om het repertoire van je eigen groep. Het ene liedje ligt je beter dan het andere. Dat is bij Tous les oiseaux d’Europe niet anders. Omdat ik als vroege vogel al vanaf het eerste uur (2007) deel uitmaak van dat kwetternest, is het zo langzamerhand best lastig kiezen geworden. In ruim 11 jaar repertoire staat de teller nu bijna op 100! (Benieuwd welke dat zijn? Klik dan hier voor de lijst)
De Groningse neurowetenschapper dr. Jacob Jolij heeft enige tijd geleden, half voor de grap, half serieus, onderzoek gedaan naar welke liedjes je een goed gevoel bezorgen en waarom dat zo is. Hoofdrollen zijn weggelegd voor tempo, toonsoort (majeur of mineur) en aantal gebruikte akkoorden. Jolij heeft zelfs een goed-gevoel-formule ontwikkeld. Die trok wereldwijd, en niet alleen in de muziekwereld, de nodige aandacht. Als je op internet zoekt met de termen “Jolij” en “formule” kom je de nodige berichten tegen, vaak met keurige uitleg hoe zijn formule in elkaar zit.
Een van de nummers op Jolij’s lijstje is Mr. Blue Sky van The Electric Light Orchestra. Toen ik dat las, werd ik meteen weer vrolijk. Waarom? Samen met Frank den Hollander (Rinus van het befaamde Groninger duo Pé en Rinus) was ik betrokken bij een initiatief dat leidde tot de University of Groningen Lipdub Mr. Blue Sky. Ik bewaar vele mooie herinneringen aan de opnamedag. Maar het hoogtepunt van de circa zeven minuten durende lipdup, en daarin ben ik misschien de enige, ligt natuurlijk rond de 1 minuut en 30 seconden.
Daar sta ik, met nonnengeige in de aanslag. In mijn Luytceels outfit, zelf helemaal verantwoord nagemaakt naar laat 13e-eeuws voorbeeld. De stof van de kaproen (middeleeuws hoofddeksel) komt van het dekentje waaronder ik als baby sliep. Vang dat maar eens in een goed-gevoel-formule.
– Nyckle Swierstra –