Op 10 december 2017 vond in de Der Aa-kerk in Groningen de première plaats van The Ballad of the Salt Water, een nieuw werk van componist Douwe Eisenga. Het is geschreven voor een bezetting van orgel en 3 gemengde koren. Wij brachten dit werk samen met het Noordelijk Vocaal Ensemble en Jong Vocaal Groningen.

Het werk is geschreven in opdracht van de Kunstraad Groningen in het kader van het project Zeventien|17 rondom de Kerstvloed van 1717. De tekst bestaat uit een variatie op gedichten van Lorca die met de zee en verdronkenen te maken hebben. De gedichten zijn aangevuld met verwijzingen naar de iconische foto’s van Alan Kurdi, het Syrische jongetje dat verdronk voor de kust van Bodrum. Zijn verdrinkingsdood is een verwijzing naar de de vele doden die vielen door de Kerstvloed, een vernietigende stormvloed in de kerstnacht van 1717.

Naast The Ballad of the Salt Water voerden de koren een aantal andere werken uit, met natuurgeweld als rode draad. Het musiceren gebeurde vanuit verschillende plaatsen in kerk. Het publiek bewoog met het geluid mee.