Schiermonnikoog was zon- en muzikaal overgoten afgelopen zaterdag waar het 63ste Muziek- en zangfestival werd gehouden. Zaterdag 11 juni mochten 17 koren weer optreden, na een lange periode van zoomzingen en vervolgens zingen op afstand. Een prachtig samenzijn. Dat vonden ook presentator Durk Dam en de burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent.
Het korenfestival werd gewonnen door de Groninger vocal group Tous les oiseaux d’Europe van Hans Kaldeway. De jury was lovend: “Het koor heeft een prachtige klank en een geweldige uitstraling. Het is spannend en boeiend. Een prachtig ensemble, vocaal heel sterk. Ook theatraal heel mooi om naar te kijken en te luisteren.”

Twee andere Groninger koren vielen ook in de prijzen: Bladgoud, ook onder leiding van Hans Kaldeway en Amane onder leiding van Merel Heerink.

Tous les oiseaux d’d Europe mocht de dag afsluiten met de compositie ‘Unboxing’. Dit is het cadeau van dirigent en componist Hans Kaldeway en dichter Ruben Van Gogh aan heel zingend Nederland. Ze schreven samen het nummer naar aanleiding van de afgelopen coronaperiode en hoe deze tijd voor koren is geweest. De première van dit nummer was geen onderdeel van de wedstrijd, maar de eerste stap in het cadeau. De bladmuziek en instructies zijn te vinden op unboxjekoor.nl.